Składniki:
- 1 brokuł
- 50 ml śmietany 18%
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 3 pomidory
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać na dużym talerzu lub w szklanej salaterce, posolić, dodać pieprz.
- Brokuł wymyć, ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Różyczki brokułu ułożyć warstwą na pomidorach.
- Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki. Położyć na brokule jako kolejną warstwę.
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać go do jogurtu, dodać śmietanę i wymieszać.
- Polać sosem uszykowane warzywa z jajkiem, posypać z wierzchu koperkiem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut