w

Wiosenna sałatka z brokułami

Sałatka w sam raz na wielkanocny stół – z racji obecności jajek, a zielony brokuł i wesoły pomidor nadają jej wiosennego akcentu.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 50 ml śmietany 18%
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 3 pomidory
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać na dużym talerzu lub w szklanej salaterce, posolić, dodać pieprz.
  • Brokuł wymyć, ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Różyczki brokułu ułożyć warstwą na pomidorach.
  • Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić na ćwiartki. Położyć na brokule jako kolejną warstwę.
  • Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać go do jogurtu, dodać śmietanę i wymieszać.
  • Polać sosem uszykowane warzywa z jajkiem, posypać z wierzchu koperkiem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1087 głosów)