w

Lekka sałatka z awokado i krewetek

To sałatka z karty dań pewnej restauracji, w której często jadałam. Odkąd się przeprowadziłam, brakowało mi tej sałatki tak bardzo, że odtworzyłam przepis. Moja wersja jest jednak bardziej dietetyczna, ze względu na sos jogurtowy, ale możecie dodać trochę tabasco, żeby był nieco pikantniejszy.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado, wyjąć pestki
  • 100 g ugotowanych krewetek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść liści sałaty

Przygotowanie:

  • Pokroić awokado w kostkę. Włożyć je do miski, dodać krewetki.
  • Wymieszać jogurt z koncentratem pomidorowym i polać tym sosem krewetki z awokado. Dobrze wymieszać. Podawać na liściach sałaty.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (616 głosów)