Składniki:
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
- 200 g selera, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
- 170 g brukwi, pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
- 200 g batatów, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
- 1 łyżka koperku, posiekanego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włożyć ziemniaki, seler i brukiew do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by ledwie przykrył on warzywa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż będą miękkie.
- Włożyć bataty do innego rondla. Zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na małym ogniu.
- W czasie gdy warzywa się gotują, przyrządzić sos. Utrzeć majonez z jogurtem i musztardą. Dodać szczypiorek i koperek oraz czarny pieprz do smaku.
- Odlać wszystkie warzywa i przełożyć je do dużej miski. Dodać sok z cytryny i sos musztardowo-ziołowy. Lekko wymieszać. Odstawić warzywa do ostygnięcia, a następnie przykryć je i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Pokroić marchewkę w długie paski obieraczką do ziemniaków. Wymieszać je z rodzynkami i pestkami dyni. Dodać sok pomarańczowy i oliwę. Wyłożyć na półmisek lub 4 osobne talerze.
- Położyć na wierzch schłodzoną sałatkę. Przed podaniem udekorować całość posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
225 minut