w

Sałatka z warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe to doskonały składnik sałatek. Skosztujmy tej barwnej mieszanki warzyw polanej kremowym sosem o niskiej zawartości tłuszczu. Jest ona znacznie smaczniejsza niż ociekająca majonezem sałatka ziemniaczana. Można ją podać jako lekki lunch, a także jako dodatek do mięsa lub ryby z grilla.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
  • 200 g selera, pokrojonego w kostkę o boku 1 cm
  • 170 g brukwi, pokrojonej w kostkę o boku 1 cm
  • 200 g batatów, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarenkami gorczycy
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Włożyć ziemniaki, seler i brukiew do rondla. Zalać wrzątkiem tak, by ledwie przykrył on warzywa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż będą miękkie.
  • Włożyć bataty do innego rondla. Zalać wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty na małym ogniu.
  • W czasie gdy warzywa się gotują, przyrządzić sos. Utrzeć majonez z jogurtem i musztardą. Dodać szczypiorek i koperek oraz czarny pieprz do smaku.
  • Odlać wszystkie warzywa i przełożyć je do dużej miski. Dodać sok z cytryny i sos musztardowo-ziołowy. Lekko wymieszać. Odstawić warzywa do ostygnięcia, a następnie przykryć je i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Pokroić marchewkę w długie paski obieraczką do ziemniaków. Wymieszać je z rodzynkami i pestkami dyni. Dodać sok pomarańczowy i oliwę. Wyłożyć na półmisek lub 4 osobne talerze.
  • Położyć na wierzch schłodzoną sałatkę. Przed podaniem udekorować całość posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

225 minut


Średnia 5 / 5 (1852 głosów)