w

Surówka z azjatyckim posmakiem

Kapusta to moje ulubione warzywo na surówki – pomysły na jej przygotowanie są zawsze pyszne i proste. W tej wersji z olejem sezamowym i sosem sojowym.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula dymka lub por
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować. Cebulę lub pora pokroić w cienkie plasterki.
  • Ogórek obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki, a miąższ pokroić w cienkie paski. Następnie paski przekroić w poprzek, aby uzyskać 3-4 cm słupki. Wymieszać z kapustą i cebulą.
  • Surówkę skropić olejem sezamowym, sosem sojowym i octem ryżowym. Wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (796 głosów)