Składniki:
- kilka garści rukoli
- kilka garści sałaty cukrowej lub mix sałat
- 30 dag bobu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki pestek z dyni i słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyj sałaty i rukolę. Osusz i rozłóż na talerzach.
- Ugotuj bób – tak, żeby łatwo go można było obrać.
- Bób usmaż na łyżce oliwy z oliwek.
- Pestki dyni i słonecznika przyrumień na suchej patelni.
- Przygotuj sos: 3 łyżki oleju lnianego wymieszaj z łyżką musztardy miodowej i łyżką octu winnego.
- Pestki i bób rozłóż na sałacie, po czym polej wszystko sosem. Udekoruj listkami bazylii.
- Otwórz butelkę białego wina, włącz ulubioną płytę i zjedz sałatkę 🙂
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut