w

Sałatka zielona – bób + rukola

Zdrowe i proste danie: sałatka z rukolą, sałatą, ugotowanym bobem i pestkami z dyni i słonecznika, z wyśmienitym sosem!

Składniki:

  • kilka garści rukoli
  • kilka garści sałaty cukrowej lub mix sałat
  • 30 dag bobu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek z dyni i słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Umyj sałaty i rukolę. Osusz i rozłóż na talerzach.
  • Ugotuj bób – tak, żeby łatwo go można było obrać.
  • Bób usmaż na łyżce oliwy z oliwek.
  • Pestki dyni i słonecznika przyrumień na suchej patelni.
  • Przygotuj sos: 3 łyżki oleju lnianego wymieszaj z łyżką musztardy miodowej i łyżką octu winnego.
  • Pestki i bób rozłóż na sałacie, po czym polej wszystko sosem. Udekoruj listkami bazylii.
  • Otwórz butelkę białego wina, włącz ulubioną płytę i zjedz sałatkę 🙂

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1074 głosów)