w

Sałatka kalafiorowo-serowa

Sałatka ta jest znakomita jako dodatek do mięs, a także ze świeżą bagietką przypadnie do gustu gościom.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 mały seler
  • 100 g twardego sera żółtego (np. Zamojski)
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

  • Seler wyszorować.
  • Kalafior podzielić na różyczki i wypłukać.
  • Kalafior i seler gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, ostudzić, seler drobno posiekać.
  • Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić.
  • Ogórka pokroić w kosteczkę.
  • Majonez, jogurt, paprykę, koperek, wyduszony praską czosnek, sól i pieprz wymieszać – polać tym sosem warzywa. Schłodzić przed podaniem w lodówce ok. 30 minut.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (928 głosów)