Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 mały seler
- 100 g twardego sera żółtego (np. Zamojski)
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
- Seler wyszorować.
- Kalafior podzielić na różyczki i wypłukać.
- Kalafior i seler gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, ostudzić, seler drobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić.
- Ogórka pokroić w kosteczkę.
- Majonez, jogurt, paprykę, koperek, wyduszony praską czosnek, sól i pieprz wymieszać – polać tym sosem warzywa. Schłodzić przed podaniem w lodówce ok. 30 minut.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
55 minut