w

Surówka z kapusty w słoiki

Przepis mojej mamy na sałatkę na zimę. Przygotowuje się ją z kapusty, papryki, marchewki i cebuli i dodaje zalewę. Bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 5 kg kapusty
  • 3 kg czerwonej papryki
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno posiekać. Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w piórka.
  • Składniki na zalewę wymieszać, zalać nią wymieszane warzywa. Odstawić na 12 godzin.
  • Przekładać do słoików i ciasno upychać. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

760 minut


Średnia 5 / 5 (682 głosów)