w

Sałatka z kurczakiem w stylu meksykańskim

Atrakcyjnie wyglądająca i pyszna sałatka, która może służyć za cały posiłek. Pełno w niej warzyw i smaków. Szybko się ją przyrządza. Można udekorować startym serem i chipsami z tortilli.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie (35 g) przyprawy do fajita
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, odcedzonej i opłukanej
  • 1 puszka (300 g) kukurydzy po meksykańsku (z czerwoną papryką)

Przygotowanie:

  • Natrzeć kurczaka połową przyprawy do fajita. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka przez 8 minut z każdej strony, aż soki wyciekające z niego będą przejrzyste. Odstawić.
  • W dużym garnku wymieszać fasolę z kukurydzą, salsą i resztą przyprawy do fajita. Podgrzać na średnim ogniu.
  • Wymieszać sałatę z cebulą i pomidorami. Na wierzchu ułożyć kurczaka i na koniec dodać fasolę z kukurydzą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (995 głosów)