w

Sałatka jabłkowo-daktylowa

Chrupiącą sałatkę z owoców, warzyw i orzeszków podajemy w kremowym dressingu na liściach cykorii. Gorycz cykorii świetnie się komponuje ze słodyczą owoców. Sałatkę można podać na lunch z chrupkim pieczywem albo jako dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • 55 g orzechów laskowych, posiekanych
  • 2 jabłka deserowe o zielonej skórce, grubo posiekane
  • 170 g świeżych daktyli, grubo posiekanych
  • 1 mała czerwona papryka, posiekana
  • 2 selery naciowe, pokrojone w plasterki
  • 115 g bezpestkowych białych winogron, duże przekrojone na pół
  • 2 główki białej lub czerwonej cykorii
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

  • Wrzucić orzeszki laskowe na małą patelnię i podprażyć bez tłuszczu na średnim ogniu, mieszając regularnie, aż zaczną wydawać silny orzechowy zapach. Przełożyć je do miski i odstawić.
  • Przygotować dressing. Wymieszać w dużej misce jogurt, majonez, sok z cytryny i cukier, dodać sól i pieprz do smaku.
  • Wrzucić siekane jabłka do miski i mieszać, aż będą w całości pokryte dressingiem. Dodać daktyle, czerwoną paprykę, seler i winogrona i wymieszać.
  • Podzielić główki cykorii na pojedyncze liście, odcinając twarde końcówki. Odciąć dolne połówki liści i dodać do sałatki. Przełożyć sałatkę na duży talerz lub płytki półmisek. Ułożyć górne połówki liści cykorii dookoła sałatki. Posypać całość orzechami i natką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1468 głosów)