Składniki:
- 55 g orzechów laskowych, posiekanych
- 2 jabłka deserowe o zielonej skórce, grubo posiekane
- 170 g świeżych daktyli, grubo posiekanych
- 1 mała czerwona papryka, posiekana
- 2 selery naciowe, pokrojone w plasterki
- 115 g bezpestkowych białych winogron, duże przekrojone na pół
- 2 główki białej lub czerwonej cykorii
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
- Wrzucić orzeszki laskowe na małą patelnię i podprażyć bez tłuszczu na średnim ogniu, mieszając regularnie, aż zaczną wydawać silny orzechowy zapach. Przełożyć je do miski i odstawić.
- Przygotować dressing. Wymieszać w dużej misce jogurt, majonez, sok z cytryny i cukier, dodać sól i pieprz do smaku.
- Wrzucić siekane jabłka do miski i mieszać, aż będą w całości pokryte dressingiem. Dodać daktyle, czerwoną paprykę, seler i winogrona i wymieszać.
- Podzielić główki cykorii na pojedyncze liście, odcinając twarde końcówki. Odciąć dolne połówki liści i dodać do sałatki. Przełożyć sałatkę na duży talerz lub płytki półmisek. Ułożyć górne połówki liści cykorii dookoła sałatki. Posypać całość orzechami i natką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut