w

Sałatka Cajun z szynki i fasoli

Tę apetyczną sałatkę przyrządzamy z wędzonej szynki, czerwonej cebuli, kukurydzy, fasoli czarne oczko, świeżej kolendry i pikantnego sosu z kwaśnej śmietany. Podajemy ją z cząstkami pomidora i chrupiącym pieczywem.

Składniki:

  • 820 g fasoli czarne oczko z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 350 g mrożonych ziaren kukurydzy, ugotowanych i odsączonych, lub z puszki
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 mała posiekana czerwona cebula
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 200 g wędzonej szynki, pokrojonej w kostkę
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  • W salaterce wymieszać fasolę z kukurydzą, selerem, czerwoną cebulą, papryką i szynką.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką.
  • Udekorować łodyżkami kolendry i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (841 głosów)