w

Sałatka z jabłka i kopru włoskiego z sosem z niebieskiego sera

Ta smaczna sałatka to doskonała propozycja na zimę. Słodkawy anyżkowy smak kopru włoskiego harmonizuje z goryczą cykorii i świeżością jabłka. Sałatkę znakomicie uzupełnia kremowy sos z sera pleśniowego.

Składniki:

  • 30 g orzechów laskowych
  • 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plastry
  • 1 duża cykoria, pokrojona w poprzek na kawałki
  • 2 czerwone jabłka, pokrojone w plasterki
  • 100 g liści sałaty radicchio
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku

Przygotowanie:

  • Przyrządzić w salaterce sos, rozcierając grzbietem łyżki ser z wodą na gładką masę. Dodać jogurt, wymieszać na gładko. Doprawić pieprzem do smaku i odstawić.
  • Na dużym ogniu rozgrzać teflonową patelnię. Wrzucić orzechy i prażyć przez 2 minut, często mieszając, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat. Szybko przesypać orzechy na czystą ściereczkę i pocierając, usunąć z nich brązową skórkę. Grubo posiekać.
  • Do sosu dodać koper włoski oraz cykorię i wymieszać. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Dodać orzechy laskowe i wymieszać.
  • Rozłożyć liście sałaty na 4 talerzach. Nałożyć na nie sałatkę i posypać szczypiorkiem. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

02 minut

Całkowity czas:

22 minut


Średnia 5 / 5 (1269 głosów)