Składniki:
- 30 g orzechów laskowych
- 1 koper włoski, pokrojony w cienkie plastry
- 1 duża cykoria, pokrojona w poprzek na kawałki
- 2 czerwone jabłka, pokrojone w plasterki
- 100 g liści sałaty radicchio
- 2 łyżki świeżego szczypiorku
Przygotowanie:
- Przyrządzić w salaterce sos, rozcierając grzbietem łyżki ser z wodą na gładką masę. Dodać jogurt, wymieszać na gładko. Doprawić pieprzem do smaku i odstawić.
- Na dużym ogniu rozgrzać teflonową patelnię. Wrzucić orzechy i prażyć przez 2 minut, często mieszając, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat. Szybko przesypać orzechy na czystą ściereczkę i pocierając, usunąć z nich brązową skórkę. Grubo posiekać.
- Do sosu dodać koper włoski oraz cykorię i wymieszać. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Dodać orzechy laskowe i wymieszać.
- Rozłożyć liście sałaty na 4 talerzach. Nałożyć na nie sałatkę i posypać szczypiorkiem. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
02 minut
Całkowity czas:
22 minut