Składniki:
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 sałaty, np. endywii lub lollo rosso
- 2 dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę
- 25 ml oliwy z oliwek
- 25 ml octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Na średnim ogniu, na suchej patelni uprażyć orzechy, aż będą złocistego koloru. Nie powinny stać się zbyt ciemne, bo wtedy będą gorzkie.
- Podrzeć sałatę na niewielkie kawałki i ułożyć na dwóch talerzach. Gruszki pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Posypać orzechami i skropić vinaigrettem z octu i oliwy z dodatkiem oregano. Podawać.
Porcja dla:
2 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut