w

Sałatka z gruszkami i prażonymi orzechami włoskimi

To jeden z moich ulubionych przepisów na pyszną jesienno-zimową sałatkę. Uwielbiam to kontrastowe zestawienie smaków: słodkich, dojrzałych gruszek i ostrego vinaigrette’u. Użyłam czerwonej kędzierzawej sałaty lollo rosso, ale można użyć dowolnego rodzaju sałaty. Doskonale pasuje do niej świeża bagietka.

Składniki:

  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 sałaty, np. endywii lub lollo rosso
  • 2 dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Na średnim ogniu, na suchej patelni uprażyć orzechy, aż będą złocistego koloru. Nie powinny stać się zbyt ciemne, bo wtedy będą gorzkie.
  • Podrzeć sałatę na niewielkie kawałki i ułożyć na dwóch talerzach. Gruszki pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Posypać orzechami i skropić vinaigrettem z octu i oliwy z dodatkiem oregano. Podawać.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (922 głosów)