w

Sałatka z tuńczyka i fasoli cannellini

Oryginalna w smaku sałatka we włoskim stylu – tuńczyk, cannellini i koper włoski doprawione sokiem z pomarańczy i szałwią. Warto spróbować!

Składniki:

  • 2 puszki fasoli cannellini
  • 400 g tuńczyka w oliwie
  • 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 1/2 kopru włoskiego, cienko pokrojonego
  • sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:

  • Fasolę przepłukać i odsączyć. Lekko odsączyć tuńczyka i wymieszać z fasolą, rozdrabniając palcami większe kawałki ryby. Wierzch posypać cebulą i koprem.
  • W miseczce wymieszać sok pomarańczowy z czosnkiem, szałwią, solą, pieprzem i oliwą. Skropić sałatkę i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (711 głosów)