w

Sałatka z ciecierzycy

Jest to zdrowa sałatka o wysokiej zawartości błonnika, doprawiona sosem miodowo-musztardowym. W innym wariancie jabłko można zastąpić winogronami.

Składniki:

  • 425 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
  • 60 g (0,5 szklanki) posiekanego selera naciowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 1 jabłko bez gniazda nasiennego, posiekane
  • 30 g (0,25 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę, selera, cebulę, jabłko lub winogrona i posiekane orzechy włożyć do salaterki.
  • Z majonezu wymieszanego z miodem, musztardą i sokiem z cytryny przygotować sos.
  • Polać sałatkę sosem i dobrze wymieszać. Podawać na pociętych liściach sałaty.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (772 głosów)