w

Sałatka szopska

Ta sałatka to wspomnienie lata w Bułgarii. Przypomniałam sobie o niej, gdy chciałam przyrządzić sałatkę grecką, a nie miałam pod ręką oliwek. Bardzo prosta i bardzo smaczna!

Składniki:

  • 2-3 czerwone lub pomarańczowe papryki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ogórek
  • 150 g sera feta, pokruszonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w półpierścienie.
  • Pomidory, cebulę i ogórka pokroić na plasterki. Ułożyć na półmisku, na przemian z papryką. Posypać serem, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Podawać z pieczywem czosnkowym.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (719 głosów)