w

Sałatka z tortellini i papryką

Świetna sałatka na piknik albo do pracy na lunch. Jest pełna świeżych ziół, dzięki czemu wspaniale pachnie.

Składniki:

  • 500 g tortellini z serem
  • 1 czerwona papryka, cienko pokrojona
  • 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
  • 1 cebula, cienko pokrojona
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty

Przygotowanie:

  • Tortellini ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedzić.
  • Do słoika dodać ocet, wodę, oliwę, zioła, sok z cytryny, czosnek i ostry sos. Zakręcić słoik i potrząsać, aż składniki się dobrze wymieszają. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • W dużej misce wymieszać tortellini z papryką, cebulą i oliwkami. Polać sosem i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem dodać fetę i parmezan i wymieszać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

265 minut


Średnia 5 / 5 (1101 głosów)