w

Sałatka kukurydziana Barbary

Wspaniała sałatka na duże imprezy, gdzie trzeba nakarmić tłum! Przepis dostałam od mamy mojej koleżanki, która zawsze przyrządzi coś pysznego. Tę sałatkę można przygotować dzień wcześniej, a pomidorki i awokado dodać bezpośrednio przed podaniem.

Składniki:

  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon
  • 4 łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg mrożonej białej kukurydzy, zblanszowanej
  • 3 puszki czarnej fasoli, odsączonej z zalewy i przepłukanej
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 duża czerwona papryka, posiekana
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
  • 3-4 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 awokado, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  • W słoiku wymieszać wszystkie składniki dressingu. Szczelnie zamknąć słoik i energicznie potrząsać, aby składniki połączyły się w jednolity sos.
  • W misce wymieszć kukurydzę z fasolą, cebulą, papryką i kolendrą. Polać sosem i wymieszać, wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodać pomidorki i awokado.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

135 minut


Średnia 5 / 5 (1157 głosów)