w

Sałatka Cork

To moja ulubiona sałatka na kolację, ale myślę, że każdemu posmakuje o dowolnej porze dnia. Najlepsza z kurczakiem z grilla, ale można też dodać smażonego lub pieczonego.

Składniki:

  • 150 g mieszanki sałat
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
  • 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • 1 puszka (340 g) kukurydzy
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
  • 1 ogórek zielony, pokrojony w plasterki

Przygotowanie:

  • Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na półmisku.
  • Pierś z kurczaka delikatnie rozbić, oprószyć przyprawą do drobiu, skropić sosem sojowym i odstawić na 10 minut. Następnie upiec na grillu albo usmażyć na patelni. Pokroić w paski.
  • Kukurydzę ułożyć na sałacie. Dodać paprykę i cebulę, oprószyć pieprzem. Na wierzch położyć paski z piersi kurczaka.
  • Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać nim sałatkę. Udekorować ogórkiem i podawać.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1128 głosów)