w

Meksykańska sałatka z fasoli

Fantastyczny dressing nadaje tej sałatce wyjątkowych smaków – sok z cytryny i limonki, czosnek, kolendra, kumin i odrobina chili, a to wszystko wymieszane z trzema rodzajami fasoli, papryką i kukurydzą. Kolorowo i pysznie!

Składniki:

  • 1 puszka (450 g) czarnej fasoli, przepłukanej i odsączonej
  • 1 puszka (450 g) czerwonej fasoli, odsączonej
  • 1 puszka (450 g) fasoli cannellini, przepłukanej i odsączonej
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
  • 1 opakowanie (300 g) mrożonej kukurydzy
  • 1 czerwona cebula, posiekana

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać fasolę z papryką, kukurydzą i czerwoną cebulą.
  • W miseczce ubić trzepaczką oliwę z octem, sokiem z cytryny i limonki, cukrem, solą, czosnkiem, kolendrą, kuminem i pieprzem. Doprawić odrobiną chili.
  • Polać warzywa sosem, dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Podawać schłodzoną.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:


15 minut

Całkowity czas:


45 minut


Średnia 5 / 5 (1285 głosów)