Składniki:
- 3 ugotowane marchewki
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 1 duża czerwona cebula
- 1 słoiczek korniszonów
- 250 g marynowanych śledzi
- 200 g marynowanych buraczków
Przygotowanie:
- Marchewkę, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać w miseczce.
- Korniszony, śledzie i buraczki odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Jabłka obrać i drobno pokroić. Dodać do gotowanych warzyw i wymieszać.
- Całość zalać kilkoma łyżkami zalewy z buraków. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i odstawić na godzinę.
- Sałatkę nakładać na liście sałaty, polewać śmietaną i posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
100 minut