w

Estragonowa sałatka z kurczaka

Tahini, pasta z mielonych ziaren sezamowych, ulubiony składnik kuchni bliskowschodniej, jest u nas dostępna w wielu supermarketach. Dzięki jej dodaniu, dressing do tej kolorowej i pożywnej sałatki ma lekko orzechowy smak i jest kremowy. Przekąska ta najlepiej smakuje z ciepłymi, chrupiącymi bułkami.

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka (ok. 300 g)
  • 360 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 mały pęczek świeżego estragonu
  • 1 mała cytryna
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki pasty tahini

Przygotowanie:

  • Piersi kurczaka ułożyć w płytkim garnku w jednej warstwie i zalać bulionem. Oderwać listki estragonu od łodyg i odłożyć na bok. Delikatnie zmiażdżyć łodygi wałkiem do ciasta, żeby uwolniły się olejki aromatyczne, i wrzucić do garnka. Odciąć niewielki pasek skórki z cytryny obieraczką do warzyw i dodać do garnka razem z ziarenkami pieprzu.
  • Postawić garnek ze wszystkimi składnikami na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień, aby bulion delikatnie się gotował, przykryć garnek. Gotować 15 minut, aż mięso będzie całkowicie białe.
  • Wyjąć mięso łyżką cedzakową i odłożyć na talerz do ostygnięcia. Przecedzić bulion do dzbanka, a łodygi estragonu, skórkę z cytryny i ziarna pieprzu wyrzucić. Odstawić bulion, a ostudzone mięso kurczaka pokroić na grube paski.
  • Wrzucić pastę tahini do miski i mieszać, dodać stopniowo 4 łyżki bulionu, aby powstał gładki, kremowy dressing. Jeżeli będzie za gęsty, dolać jeszcze 1–2 łyżki bulionu. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z sosem. Posiekać tyle listków estragonu, aby otrzymać całą łyżkę. Wsypać do dressingu razem z solą i pieprzem.
  • Pokroić cykorię ukośnie w poprzek w plasterki grubości około 1 cm. Ułożyć je w dużej salaterce razem z liśćmi szpinaku.
  • Obrać pomarańcze, podzielić na cząstki i zdjąć z nich skórkę. Rozrzucić na liściach cykorii i szpinaku, posypać prażonymi migdałami. Ułożyć na wierzchu kawałki kurczaka i polać dressingiem z tahini. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

40 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (2112 głosów)