w

Czerwona kapusta smażona z jabłkami

Wspaniały przepis na dodatek do dań – lekka smażona modra kapusta z dodatkiem jabłek. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 zielone jabłko
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie.
  • Kapustę drobno poszatkować i ugnieść w dłoniach, aby puściła sok. Jabłko pokroić w kostkę.
  • Do cebuli dodać kapustę, jabłko, kminek i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając, aby kapusta pozostała chrupiąca.
  • Przed podaniem posypać ziołami wedle upodobania.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (907 głosów)