w

Czerwona kapusta na ciepło

Pyszna czerwona kapusta, duszona z jabłkami i goździkami, jest słodko – kwaśna. Doskonała do obiadu, zwłaszcza do pieczeni i do mięsa.

Składniki:

  • 30 g masła
  • 350 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 125 g cierpkich jabłek pokrojonych w plasterki
  • 80 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka o grubym dnie włożyć masło, kapustę, jabłka i cukier. Wlać ocet i wodę, doprawić solą, pieprzem i goździkami.
  • Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na małym ogniu ok. 1,5 do 2 godzin, aż kapusta będzie miękka.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (746 głosów)