Składniki:
- 2 solone śledzie
- 2 winne jabłka
- 4 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
- 2 kiszone ogórki
- 1 duża cebula
- 1 burak
- 1 szklanka gęstej śmietany
Przygotowanie:
- Jeśli śledzie są bardzo słone moczyć w mleku przez godzinę. Wymoczone i odfiletowane śledzie pokroić w kostkę. Jabłka, ziemniaki, ogórki, cebulę i buraka pokroić w równą kostkę. Wszystko wymieszać.
- W miseczce śmietanę wymieszać z majonezem, orzechami, solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę, wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
- Przed podaniem udekorować ćwiartkami jajka i natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
80 minut