w

Świderki z tuńczykiem i cukinią

Sos do tej kolorowej sałatki ma słodko-kwaśny smak, który świetnie komponuje się z cukinią, tuńczykiem, pomidorami i makaronem. To danie jest smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajmy je z ciepłym chlebkiem pita, którym będziemy mogli wytrzeć z talerza pyszny sos.

Składniki:

  • 250 g świderków (np. fusilli, ronini, cavatappi)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżki czerwonego sosu pesto

Przygotowanie:

  • Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić.
  • W czasie gdy gotuje się makaron, podgrzać w rondelku połowę oliwy. Dodać cebulę i czosnek i podsmażać 3 minuty, często mieszając. Dodać pozostałą oliwę, wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać cukier, czerwony sos pesto, ocet winny i kapary. Podgrzewać przez chwilę, mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w sos. Mieszając, dodać pomidory, przełożyć wszystko do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
  • Dodać makaron, tuńczyka oraz oliwki i delikatnie wymieszać. Nakładać na cztery talerze albo przełożyć do salaterki. Przybrać listkami natki pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1431 głosów)