w

Orientalna sałatka z kurczaka

Trudno uwierzyć, że sałatka z makaronu kokardki może nas zaskoczyć. A jednak! W tej sałatce makaron zyska oryginalny smak dzięki dodaniu egzotycznego sosu rybnego, świeżej papryczki chili i octu ryżowego. Kompozycję dopełniają kruche warzywa. To będzie bardzo przyjemne zaskoczenie!

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka (ok. 150 g każda)
  • 2 plasterki cytryny lub limonki
  • 1 łyżka wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
  • 300 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 150 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie paski
  • 200 g ogórka, pokrojonego w cienkie paseczki

Przygotowanie:

  • Piersi kurczaka ułożyć w płytkim garnku i zalać wodą tak, żeby pokryła mięso. Dodać plasterki cytryny lub limonki, wino ryżowe lub sherry. Podgrzewać, aż zacznie się lekko gotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  • W tym czasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (10–12 minut). Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić. Pozostawić do wystygnięcia.
  • Pokrojoną marchewkę, paprykę, seler naciowy i ogórek włożyć do dużej miski. Przygotować sos – wymieszać sos rybny z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać ocet ryżowy, sos sojowy, chili i czosnek. Polać sosem warzywa w misce.
  • Wystudzone piersi z kurczaka odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku, a potem pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać mięso i makaron do warzyw z sosem, dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, żeby mięso zamarynowało się w sosie. Wyjąć z lodówki co najmniej na pół godziny przed podaniem; podawać w temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1891 głosów)