Składniki:
- 3 piersi z kurczaka (ok. 150 g każda)
- 2 plasterki cytryny lub limonki
- 1 łyżka wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
- 300 g makaronu farfalle (kokardki)
- 150 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie paski
- 200 g ogórka, pokrojonego w cienkie paseczki
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka ułożyć w płytkim garnku i zalać wodą tak, żeby pokryła mięso. Dodać plasterki cytryny lub limonki, wino ryżowe lub sherry. Podgrzewać, aż zacznie się lekko gotować. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (10–12 minut). Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić. Pozostawić do wystygnięcia.
- Pokrojoną marchewkę, paprykę, seler naciowy i ogórek włożyć do dużej miski. Przygotować sos – wymieszać sos rybny z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać ocet ryżowy, sos sojowy, chili i czosnek. Polać sosem warzywa w misce.
- Wystudzone piersi z kurczaka odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku, a potem pokroić na kawałki wielkości kęsa. Dodać mięso i makaron do warzyw z sosem, dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, żeby mięso zamarynowało się w sosie. Wyjąć z lodówki co najmniej na pół godziny przed podaniem; podawać w temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
100 minut