Składniki:
- 100 g (1/2 szklanki) cukru
- 120 ml (1/2 szklanki) soku z cytryny
- 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/2 łyżeczki soli
- 160 ml (2/3 szklanki) oleju roślinnego
- 1 łyżka maku
Przygotowanie:
- W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować cukier z sokiem z cytryny, cebulą, musztardą i solą. Nie przerywając miksowania dolewać łagodnym stałym strumieniem olej, aż sos zrobi się gęsty i jednolity. Wsypać mak i miksować już tylko przez kilka sekund.
- W dużej salaterce wymieszać sałatę ze startym serem, orzechami, żurawiną i pokrojonymi w kostkę jabłkiem i gruszką. Tuż przed podaniem polać sosem sałatkowym i wymieszać całość.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas:
25 minut