w

Zimowa sałatka owocowa z cytrynowo-makowym sosem vinaigrette

Wspaniała sałatka na czas świąt. Można podać ją do obiadu w domu, albo zanieść na rodzinne spotkanie świąteczne.

Składniki:

  • 100 g (1/2 szklanki) cukru
  • 120 ml (1/2 szklanki) soku z cytryny
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 ml (2/3 szklanki) oleju roślinnego
  • 1 łyżka maku

Przygotowanie:

  • W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować cukier z sokiem z cytryny, cebulą, musztardą i solą. Nie przerywając miksowania dolewać łagodnym stałym strumieniem olej, aż sos zrobi się gęsty i jednolity. Wsypać mak i miksować już tylko przez kilka sekund.
  • W dużej salaterce wymieszać sałatę ze startym serem, orzechami, żurawiną i pokrojonymi w kostkę jabłkiem i gruszką. Tuż przed podaniem polać sosem sałatkowym i wymieszać całość.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (950 głosów)