w

Sałatka z cykorii z pomarańczą i orzechami włoskimi

Chrupiąca cykoria w połączeniu z pomarańczą, orzechami i kremowym sosem jogurtowym tworzy cudowną, zimową sałatkę, której smak trudno opisać. Bardzo prosta i szybka sałata pełna witamin – dokładnie to, czego potrzebujesz w chłodne miesiące.

Składniki:

  • 900 g cykorii
  • 4 duża, soczysta pomarańcza
  • 100 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Szczypta mielonego imbiru

Przygotowanie:

  • Oczyścić cykorię i pokroić w cienkie paski.
  • Obrać pomarańczę, pokroić i usunąć białą skórkę. Pokroić na niewielkie cząstki.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat – uważać, aby nie przypalić!
  • Wymieszać śmietanę z jogurtem, sokiem cytrynowym i z imbirem, a następnie ten dressing wymieszać z cykorią, orzechami i pomarańczą. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (971 głosów)