Składniki:
- 900 g cykorii
- 4 duża, soczysta pomarańcza
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Szczypta mielonego imbiru
Przygotowanie:
- Oczyścić cykorię i pokroić w cienkie paski.
- Obrać pomarańczę, pokroić i usunąć białą skórkę. Pokroić na niewielkie cząstki.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat – uważać, aby nie przypalić!
- Wymieszać śmietanę z jogurtem, sokiem cytrynowym i z imbirem, a następnie ten dressing wymieszać z cykorią, orzechami i pomarańczą. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut