w

Śledzie w jogurcie

Lekka i smaczna wersja śledzi w śmietanie. Proporcje zmieniam w zależności, czy mają być łagodniejsze, słodsze, czy bardziej wytrawne. Spróbujcie więc sami trochę pokombinować ze składnikami. Proste danie, doskonałe na imprezę lub na obiad.

Składniki:

  • 4 podwójne filety ze śledzia (najlepiej marynowane z cebulką, ale bez oleju)
  • 300 g naturalnego jogurtu light
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  • Jeśli śledzie są mocno solone należy je najpierw wymoczyć w mleku.
  • Pokroić filety ze śledzi w niewielkie kawałki. Włożyć do miski, dodać jogurt, musztardę, cebulę, ogórka i przyprawy i wymieszać.
  • Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, żeby śledzie przeszły dobrze smakami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

195 minut


Średnia 5 / 5 (833 głosów)