Składniki:
- 250 g bulguru
- 300 g mrożonego bobu
- 300 g groszku cukrowego
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Bulgur wsypać do miski, zalać wodą (tyle, aby przykryło bulgur) i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby bulgur zmiękł i nasiąknął dobrze wodą.
- Bób gotować we wrzątku przez 5 minut. Dodać groszek cukrowy i zielony groszek, gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Przełożyć zawartość garnka do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania. W ten sposób warzywa pozostaną zielone i chrupiące. Odcedzić i wstawić do lodówki.
- Odsączyć bulgur. Dodać groszek i bób, oliwę, sok z limonki i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.
- Wstawić do lodówki na ok. 1-1,5 godziny aby smaki się wymieszały. Podawać schłodzoną.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
150 minut