w

Zielona sałatka z bulgurem

Sałatka z groszkiem, bobem bulgurem i ziołami – pełna energii i niezwykłych smaków! Przypomina wakacyjne podróże do krajów wschodu…

Składniki:

  • 250 g bulguru
  • 300 g mrożonego bobu
  • 300 g groszku cukrowego
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Bulgur wsypać do miski, zalać wodą (tyle, aby przykryło bulgur) i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby bulgur zmiękł i nasiąknął dobrze wodą.
  • Bób gotować we wrzątku przez 5 minut. Dodać groszek cukrowy i zielony groszek, gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Przełożyć zawartość garnka do lodowatej wody, aby zatrzymać proces gotowania. W ten sposób warzywa pozostaną zielone i chrupiące. Odcedzić i wstawić do lodówki.
  • Odsączyć bulgur. Dodać groszek i bób, oliwę, sok z limonki i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wstawić do lodówki na ok. 1-1,5 godziny aby smaki się wymieszały. Podawać schłodzoną.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

150 minut


Średnia 5 / 5 (1120 głosów)