w

Sałatka grecka z sosem tahini

Przyrządzenie tej sałatki jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić do salaterki dojrzałe pomidory, kruche listki sałaty, ser feta i oliwki kalamata, a następnie skropić orzechowym w smaku dressingiem tahini. Podawać z bułką.

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 1 sałata rzymska, porwana na kawałki
  • ½ ogórka, pokrojonego w plasterki
  • 350 g pomidorów, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 20 oliwek kalamata lub innych czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie:

  • Wyjąć ser feta z opakowania, odsączyć i w��ożyć do miseczki z zimną wodą. Odstawić na kilka minut, zająć się w tym czasie przygotowaniem sałatki (w taki sposób usuwa się z sera nadmiar soli).
  • Rozdzielić sałatę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji kawałki ogórka, pomidora i czerwonej cebuli. Dodać oliwki.
  • Utrzeć w misce oliwę z pastą tahini, sokiem z cytryny i odrobiną mielonego pieprzu (lub wymieszać w słoiku z zakrętką). Dodać natkę pietruszki pociętą na kawałki nożyczkami.
  • Odsączyć ser feta i pokruszyć na małe kawałki. Użyć ½ fety do posypania sałatki. Skropić sosem, a na koniec posypać resztą sera. Podawać w temperaturze pokojowej.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1254 głosów)