Składniki:
- 200 g sera feta
- 1 sałata rzymska, porwana na kawałki
- ½ ogórka, pokrojonego w plasterki
- 350 g pomidorów, pokrojonych w plasterki
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 20 oliwek kalamata lub innych czarnych oliwek bez pestek
Przygotowanie:
- Wyjąć ser feta z opakowania, odsączyć i w��ożyć do miseczki z zimną wodą. Odstawić na kilka minut, zająć się w tym czasie przygotowaniem sałatki (w taki sposób usuwa się z sera nadmiar soli).
- Rozdzielić sałatę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji kawałki ogórka, pomidora i czerwonej cebuli. Dodać oliwki.
- Utrzeć w misce oliwę z pastą tahini, sokiem z cytryny i odrobiną mielonego pieprzu (lub wymieszać w słoiku z zakrętką). Dodać natkę pietruszki pociętą na kawałki nożyczkami.
- Odsączyć ser feta i pokruszyć na małe kawałki. Użyć ½ fety do posypania sałatki. Skropić sosem, a na koniec posypać resztą sera. Podawać w temperaturze pokojowej.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut