Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duże jabłko (najlepiej kwaskowate)
- 1 duża pomarańcza
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- garść łuskanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Łodygi selera umyć i pokroić w plasterki, przełożyć do salaterki, oprószyć solą i polać sokiem z cytryny.
- Jabłko dokładnie umyć, przekroić na pół, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
- Pomarańczę sparzyć, obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę.
- Jabłko i pomarańczę dodać do selera naciowego, wymieszać z łyżką majonezu i jogurtem naturalnym, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
- Przygotowaną sałatkę posypać orzechami włoskimi.
- Zamiast majonezu można użyć samego jogurtu naturalnego (3 łyżki) wymieszanego z łyżeczką płynnego miodu i sokiem z połówki pomarańczy.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas:
30 minut