Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 450 g udźca jagnięcego, bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
- sól i pieprz
- 6 pomidorów pokrojonych w plastry
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 mała biała kapusta, około 225 g, drobno poszatkowana
- 4 łyżki świeżej posiekanej mięty
- 1/4 ogórka, przekrojonego wzdłuż i pokrojonego na cienkie plasterki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik z opiekaczem lub patelnię grillową. Oliwę, czosnek, sok z cytryny i posiekane oregano dokładnie wymieszać w salaterce. Dodać mięso i mieszać, żeby całe pokryło się przyprawami. Nadziać mięso na 4 szpadki.
- Piec mięso w opiekaczu lub patelni grillowej przez 7–8 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia rozgrzać w opiekaczu chlebki pitta.
- Przygotować sałatkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
- Podawać szaszłyki z sałatką, chlebkiem pitta, ewentualnie z jogurtem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
40 minut