w

Greckie szaszłyki z jagnięciny

Kawałki jagnięciny, przyprawione czosnkiem, cytryną i świeżym oregano, piecze się na szpadkach do szaszłyków i podaje z grecką sałatką z pomidorów i kapusty oraz chlebem pitta. To znakomite danie główne.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
  • 450 g udźca jagnięcego, bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
  • sól i pieprz
  • 6 pomidorów pokrojonych w plastry
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 mała biała kapusta, około 225 g, drobno poszatkowana
  • 4 łyżki świeżej posiekanej mięty
  • 1/4 ogórka, przekrojonego wzdłuż i pokrojonego na cienkie plasterki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik z opiekaczem lub patelnię grillową. Oliwę, czosnek, sok z cytryny i posiekane oregano dokładnie wymieszać w salaterce. Dodać mięso i mieszać, żeby całe pokryło się przyprawami. Nadziać mięso na 4 szpadki.
  • Piec mięso w opiekaczu lub patelni grillowej przez 7–8 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia rozgrzać w opiekaczu chlebki pitta.
  • Przygotować sałatkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
  • Podawać szaszłyki z sałatką, chlebkiem pitta, ewentualnie z jogurtem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1520 głosów)