w

Sałata lodowa z oscypkiem

Bardzo często podaję tę sałatkę podczas wieczornych spotkań z rodziną lub przyjaciółmi w ogrodzie. Ze świeżą bagietką lub ciemnym chlebem z własnego wypieku smakuje wybornie!

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 średni wędzony oscypek
  • 2 świeże ogórki
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Listki sałaty rozdzielić, dokładnie wypłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
  • Oscypek pokroić w plasterki, a plasterki w ćwiartki.
  • Koperek umyć i drobno posiekać.
  • Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić i pokroić na kawałki.
  • Ogórki świeże umyć, obrać i drobno pokroić w kostkę.
  • Ogórka konserwowego drobno pokroić w kostkę.
  • Składniki wymieszać delikatnie, pokropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1022 głosów)