Składniki:
- 300 g makaronu orzo
- 100 g pokruszonego sera feta
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 4 cebulki dymki, posiekane
- 1/2 małej cukinii, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka kaparów
- 1 szklanka czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron orzo ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Przelać zimną wodą i odcedzić.
- W misce wymieszać makaron z serem, paprykami, cebulką, cukinią oliwkami i kaparami. Doprawić solą i pieprzem.
- W szczelnie zamykanym słoiczku wymieszać wszystkie składniki na dressing, energicznie potrząsając, aż będzie jednolity.
- Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem posypać orzechami piniowymi.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
12 minut
Całkowity czas:
147 minut