w

Paprykowa sałatka z orzo, oliwkami i fetą

Ten przepis dostałam od znajomej, która zawsze mnie zaskakuje pomysłami na sałatki. Na bazie makaronu o kształcie ryżu, z dodatkiem oliwek, fety i kaparów. Idealna na przyjęcie z grillem!

Składniki:

  • 300 g makaronu orzo
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • 1/2 małej cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 szklanka czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Makaron orzo ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Przelać zimną wodą i odcedzić.
  • W misce wymieszać makaron z serem, paprykami, cebulką, cukinią oliwkami i kaparami. Doprawić solą i pieprzem.
  • W szczelnie zamykanym słoiczku wymieszać wszystkie składniki na dressing, energicznie potrząsając, aż będzie jednolity.
  • Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przed podaniem posypać orzechami piniowymi.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

12 minut

Całkowity czas:

147 minut


Średnia 5 / 5 (1178 głosów)