w

Sałatka z pieczonych buraków

Pieczenie buraków zabiera trochę czasu, ale potem wystarczy je pokroić, wymieszać z czosnkiem i majonezem – i sałatka gotowa.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez (wedle uznania)

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
  • Buraki obrać i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika i piec przez około 1,5 godziny. Sprawdzić miękkość widelcem – powinny się dać nakłuć bez oporu.
  • Buraki przestudzić i pokroić w kostkę. Dodać czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Odstawić do lodówki na godzinę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

165 minut


Średnia 5 / 5 (791 głosów)