Składniki:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 korzeń imbiru wielkości kciuka
- listki mięty do dekoracji
- 1/2 melona kantalupa, pokrojonego w kostkę
- 1,5 szklanki czereśni, wydrylowanych
- 1 szklanka borówek amerykańskich
Przygotowanie:
- W rondelku zagotować 2 szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny.
- Imbir pokroić na cieniutkie paseczki. Wrzucić połowę do gotującej się wody i gotować przez 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, wrzucić resztę imbiru i ponownie gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać odłożony imbir, wymieszać. Sos wstawić na 3 godziny do lodówki.
- Do salaterki włożyć kantalupę, czereśnie i borówki. Polać schłodzonych sosem i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
210 minut