w

Owocowa sałatka z imbirem

Niezwykle smaczne połączenie melona kantalupa z czereśniami i borówkami amerykańskimi w lekkim sosie imbirowym. Wybitnie orzeźwiające!

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 korzeń imbiru wielkości kciuka
  • listki mięty do dekoracji
  • 1/2 melona kantalupa, pokrojonego w kostkę
  • 1,5 szklanki czereśni, wydrylowanych
  • 1 szklanka borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  • W rondelku zagotować 2 szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny.
  • Imbir pokroić na cieniutkie paseczki. Wrzucić połowę do gotującej się wody i gotować przez 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, wrzucić resztę imbiru i ponownie gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać odłożony imbir, wymieszać. Sos wstawić na 3 godziny do lodówki.
  • Do salaterki włożyć kantalupę, czereśnie i borówki. Polać schłodzonych sosem i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

210 minut


Średnia 5 / 5 (1044 głosów)