w

Sałatka z szynką parmeńską, figami i szpinakiem

Przeszukałam ostatnio lodówkę w poszukiwaniu składników na lekki lunch, a rezultat tych poszukiwań to właśnie ta wspaniała sałatka, w której skład wchodzi: szpinak, szynka parmeńska, ser ricotta, figi, kozi ser i jajka, a wszystko polane pysznym sosem vinaigrette. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 2 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 60 g sera ricotta
  • 2 świeże figi
  • 60 g koziego sera

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć włożyć do niej jajka i gotować przez 4 minuty.
  • Na 2 dużych talerzach ułożyć liście szpinaku, plasterki pomidora, szynkę i ser ricotta. Następnie przekroić figi na pół i pokroić kozi ser w plasterki. Ułożyć je także na talerzach.
  • Przygotować sos vinaigrette, mieszając dobrze wszystkie składniki.
  • Jajka obrać i pokroić w plasterki; ułożyć na liściach szpinaku. Polać całość dressingiem i podawać.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (994 głosów)