w

Endywia kędzierzawa z serem gorgonzola i z pomarańczą

Nie zdarza się to często, ale czasem wymyślam własne przepisy. Z tego jestem szczególnie dumna. Ta zimowa sałatka zawsze zdobywa uznanie moich gości. Pyszna kombinacja orzechów, pomarańczy, sera i sałaty.

Składniki:

  • 50 g orzechów pekan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 mała główka endywii kędzierzawej, pokrojonej w paseczki
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  • Orzechy wymieszać z syropem klonowym tak, aby się dobrze nim pokryły. Rozłożyć je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C aby syrop się skarmelizował (uważać, żeby się nie przypaliły! to jest bardzo szybki proces!). Odstawić.
  • Wymieszać oliwę z octem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem.
  • Obrać pomarańcze, usuwając tak dużo białej skórki, jak to możliwe. Wyciąć ostrożnie biały środek, nie nacinając pomarańczy. Pokroić pomarańcze w poprzek na plasterki.
  • W dużej misce wymieszać sałatę z vinaigrettem. Dodać ser i lekko wymieszać. Wykładać na talerze i każdą porcję dekorować 2-3 plasterkami pomarańczy, a następnie posypać orzechami. Podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1268 głosów)