Składniki:
- 50 g orzechów pekan
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 mała główka endywii kędzierzawej, pokrojonej w paseczki
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
- Orzechy wymieszać z syropem klonowym tak, aby się dobrze nim pokryły. Rozłożyć je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C aby syrop się skarmelizował (uważać, żeby się nie przypaliły! to jest bardzo szybki proces!). Odstawić.
- Wymieszać oliwę z octem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem.
- Obrać pomarańcze, usuwając tak dużo białej skórki, jak to możliwe. Wyciąć ostrożnie biały środek, nie nacinając pomarańczy. Pokroić pomarańcze w poprzek na plasterki.
- W dużej misce wymieszać sałatę z vinaigrettem. Dodać ser i lekko wymieszać. Wykładać na talerze i każdą porcję dekorować 2-3 plasterkami pomarańczy, a następnie posypać orzechami. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
20 minut