w

Sałatka z kapusty z bekonem

Pyszna sałatka inspirowana kuchnią francuską. Można przygotować jej różne wersje: po niemiecku – bez czosnku i z octem jabłkowym, albo po duńsku z kwaśną śmietaną. Eksperymentujcie!

Składniki:

  • 200 g bekonu
  • 1 średnia główka poszatkowanej kapusty
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 szklanki (120 ml) octu estragonowego

Przygotowanie:

  • Na patelni podsmażyć bekon na średnim ogniu, aż będzie równomiernie rumiany. Odłożyć na talerz i pokruszyć.
  • Na tłuszczu z bekonu podsmażyć cebulę i czosnek.
  • Dodać ocet i zagotować. Dodać kapustę i bekon i chwilę podsmażać. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (731 głosów)