Składniki:
- 2 kromki wiejskiego chleba
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 450 g chudej wołowiny (rumsztyku lub karkówki), okrojonej z tłuszczu i pokrojonej na małe kawałki
- 5 szalotek, drobno posiekanych
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 średnie cebule, pokrojone w grube plastry
- 4 małe czosnkowo-ziołowe bułeczki focaccia
- 50 g rukwi wodnej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Połamać chleb na małe kawałki i włożyć do miski. Zalać winem i odstawić.
- Zemleć mięso w maszynce lub malakserze (jeśli wybraliśmy malakser, musimy uważać, by nie zemleć zbyt drobno). Dodać chleb i miksować jeszcze 30 sekund, a następnie przełożyć do miski. Dodać szalotki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować cztery burgery i wstawić do lodówki.
- Przygotować sałatkę z buraków. Włożyć do miski pokrojone w kostkę buraki i listki bazylii, skropić oliwą, octem balsamicznym i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
- Rozgrzać mocno żeliwną patelnię grillową lub patelnię teflonową na średnim ogniu. Posmarować odrobiną oliwy, wrzucić plastry cebuli i smażyć 6–8 minut, aż zmięknie i przypiecze się lekko z obu stron. Wyjąć z patelni i trzymać w cieple.
- Posmarować patelnię raz jeszcze odrobiną oliwy. Przekroić bułeczki na połówki, włożyć skórką do góry na patelnię i lekko podsmażyć. Przełożyć na talerz. Znów posmarować patelnię odrobiną oliwy. Wrzucić burgery i smażyć na niezbyt dużym ogniu 3–4 minuty. Ostrożnie przewrócić kotlety łopatką na drugą stronę. Smażyć jeszcze 3–4 minuty. Włożyć cebulę z powrotem na patelnię i podgrzewać kilka minut.
- Ułożyć bułki przecięciem do góry na osobnych talerzach. Położyć burgery na spodach i nieco cebuli, trochę sałatki z buraków, a następnie przykryć wierzchami. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut