w

Burgery wołowe z sałatką z buraków

Te domowe burgery są chude, zdrowe i apetyczne. Podaje się je z opiekaną cebulą, rukwią wodną i pyszną sałatką z buraków w małych bułeczkach focaccia lub innych bułkach białych albo razowych. Kiedy podamy je wraz z chrupkimi, pieczonymi ziemniakami oraz listkami sałaty będzie to naprawdę wspaniały posiłek.

Składniki:

  • 2 kromki wiejskiego chleba
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 450 g chudej wołowiny (rumsztyku lub karkówki), okrojonej z tłuszczu i pokrojonej na małe kawałki
  • 5 szalotek, drobno posiekanych
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 średnie cebule, pokrojone w grube plastry
  • 4 małe czosnkowo-ziołowe bułeczki focaccia
  • 50 g rukwi wodnej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Połamać chleb na małe kawałki i włożyć do miski. Zalać winem i odstawić.
  • Zemleć mięso w maszynce lub malakserze (jeśli wybraliśmy malakser, musimy uważać, by nie zemleć zbyt drobno). Dodać chleb i miksować jeszcze 30 sekund, a następnie przełożyć do miski. Dodać szalotki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować cztery burgery i wstawić do lodówki.
  • Przygotować sałatkę z buraków. Włożyć do miski pokrojone w kostkę buraki i listki bazylii, skropić oliwą, octem balsamicznym i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
  • Rozgrzać mocno żeliwną patelnię grillową lub patelnię teflonową na średnim ogniu. Posmarować odrobiną oliwy, wrzucić plastry cebuli i smażyć 6–8 minut, aż zmięknie i przypiecze się lekko z obu stron. Wyjąć z patelni i trzymać w cieple.
  • Posmarować patelnię raz jeszcze odrobiną oliwy. Przekroić bułeczki na połówki, włożyć skórką do góry na patelnię i lekko podsmażyć. Przełożyć na talerz. Znów posmarować patelnię odrobiną oliwy. Wrzucić burgery i smażyć na niezbyt dużym ogniu 3–4 minuty. Ostrożnie przewrócić kotlety łopatką na drugą stronę. Smażyć jeszcze 3–4 minuty. Włożyć cebulę z powrotem na patelnię i podgrzewać kilka minut.
  • Ułożyć bułki przecięciem do góry na osobnych talerzach. Położyć burgery na spodach i nieco cebuli, trochę sałatki z buraków, a następnie przykryć wierzchami. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (2345 głosów)