w

Sałatka śledziowa z jabłkiem

Ta sałatka zawsze trafia na nasz wigilijny stół. Najlepiej jeśli się ją przygotuje dzień wcześniej i trochę się „przegryzie” w lodówce.

Składniki:

  • 6 płatów matiasów (lub innych śledzi)
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 małe jabłko, drobno posiekane
  • pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
  • cukier i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Matiasy moczyć przez 30 minut w mleku.
  • Pokroić na kawałki i ułożyć w salaterce.
  • Posiekane jabłko, cebulę i natkę pietruszki wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
  • Polać sosem śledzie, przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

735 minut


Średnia 5 / 5 (831 głosów)