Składniki:
- 1 świeży brokułów, podzielony na małe kawałki
- 70 g (0,5 szklanki) rodzynek
- 40 g (1/4 szklanki) posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki białego octu winnego
- 235 ml (1 szklanka) majonezu
- 145 g (1 szklanka) nasion słonecznika
- 10 plasterków wędzonego boczku
Przygotowanie:
- Włożyć boczek do głębokiej patelni. Smażyć na średnim ogniu, aż stanie się równomiernie brązowy. Ostudzić, pokruszyć i odstawić.
- W salaterce wymieszać brokuły z rodzynkami i czerwoną cebulą.
- W oddzielnej misce wymieszać cukier z octem i majonezem. Wlać sos majonezowy do brokułów i dobrze wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika i pokruszonego boczku. Jeszcze raz wymieszać i podać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
150 minut