w

Sałatka z brokułów Alyson

Prawdziwa uczta dla miłośników brokułów! Delikatny słodko-kwaśny smak sałatki będzie najwyraźniejszy po kilku godzinach (lub nocy) jej chłodzenia.

Składniki:

  • 1 świeży brokułów, podzielony na małe kawałki
  • 70 g (0,5 szklanki) rodzynek
  • 40 g (1/4 szklanki) posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 235 ml (1 szklanka) majonezu
  • 145 g (1 szklanka) nasion słonecznika
  • 10 plasterków wędzonego boczku

Przygotowanie:

  • Włożyć boczek do głębokiej patelni. Smażyć na średnim ogniu, aż stanie się równomiernie brązowy. Ostudzić, pokruszyć i odstawić.
  • W salaterce wymieszać brokuły z rodzynkami i czerwoną cebulą.
  • W oddzielnej misce wymieszać cukier z octem i majonezem. Wlać sos majonezowy do brokułów i dobrze wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Przed podaniem posypać ziarnami słonecznika i pokruszonego boczku. Jeszcze raz wymieszać i podać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

150 minut


Średnia 5 / 5 (1129 głosów)