w

Azjatycka sałatka z bakłażanem

Oto sałatka o klasycznym azjatyckim aromacie, świetna na lekką kolację. Można posypać świeżą kolendrą.

Składniki:

  • 3 małe bakłażany (ok. 500 g)
  • 1 sałata rzymska, podzielona na listki

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do temperatury do 200°C. Pokroić bakłażany w cienkie podłużne plasterki, obtoczyć dokładnie w oleju i ułożyć na dużej, lekko natłuszczonej blasze. Posolić i piec 20-25 minut, aż bakłażany się przyrumienią.
  • Wymieszać w miseczce wszystkie składniki dressingu.
  • Rozłożyć liście sałaty na półmisku, na nią nałożyć plasterki bakłażana, lekko je zrolować i polać dressingiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (794 głosów)