w

Sałatka jeż

Sałatka warstwowa, która wygląda jak jeż :) Ucieszy oko dorosłych i dzieci, a smakuje świetnie. Z jajkami, ziemniakami i majonezem.

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 400 g pieczarek
  • 200 g zielonych oliwek
  • 200 g czarnych oliwek
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ugotować, przestudzić i zetrzeć na grubej tarce.
  • Pieczarki podsmażyć, aby odparowała z nich woda.
  • Zielone oliwki pokroić w krążki, a czarne na ćwiartki (wzdłuż).
  • Zetrzeć osobno żółtka i osobno białka. Ogórki kiszone też zetrzeć na tarce.
  • Sałatkę układać warstwami w kształcie jeża (okrągły tułów i trójkątna główka). Najpierw ułożyć warstwę ziemniaków, następnie cebuli i posmarować majonezem. Ułożyć warstwę żółtek, następnie ogórków, pieczarek i znów majonezu. Na tym ułożyć zielone oliwki, majonez, białka i znów posmarować majonezem. Z czarnych oliwek zrobić igły, oczy i nos.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1099 głosów)