Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej (lub innej kruchej sałaty)
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 czerwona papryka
- świeże zioła: bazylia, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju (np. Beskidzkiego)
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na kawałki.
- Następnie smarujemy ząbkiem czosnku salaterkę i układamy w niej sałatę.
- Posiekane pomidory i paprykę wykładamy warstwowo na sałatę
- Ząbek czosnku mieszamy z olejem dodając kilka kropel cytryny.
- Polewamy nim sałatkę ok. pół godziny przed podaniem. Na koniec dodajemy zioła i przyprawiamy pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut