w

Wiosenna sałatka

Sezon na wiosenne sałatki czas zacząć! Wiosna za oknem zachęca do wzmożonej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu i otwiera sezon na zdrowe i lekkie przekąski. Jedni jedzą sałatki ze względu na wartości odżywcze i witaminy, inni z kolei traktują je bardziej jako sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów na wiosnę. Obie możliwości są dobrym pretekstem do tego, aby zacząć zdrowy sezon sałatkowy!

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej (lub innej kruchej sałaty)
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • świeże zioła: bazylia, pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju (np. Beskidzkiego)
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  • Sałatę myjemy, a następnie rwiemy na kawałki.
  • Następnie smarujemy ząbkiem czosnku salaterkę i układamy w niej sałatę.
  • Posiekane pomidory i paprykę wykładamy warstwowo na sałatę
  • Ząbek czosnku mieszamy z olejem dodając kilka kropel cytryny.
  • Polewamy nim sałatkę ok. pół godziny przed podaniem. Na koniec dodajemy zioła i przyprawiamy pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (923 głosów)