Składniki:
- 750 g małych młodych ziemniaków
- 320 g serc karczochów (ze słoika)
- 75 g chudego boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i pokroić na połówki lub ćwiartki.
- Odsączyć karczochy z zalewy, osuszyć je papierowym ręcznikiem i pokroić na połówki. Pokroić boczek w drobną kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić paprykę w cienkie paseczki. Przebrać rukolę, umyć ją i otrząsnąć z wody.
- Rozgrzać łyżkę oliwy na teflonowej patelni i obsmażać karczochy około 4 minut, przewracając je. Przełożyć do dużej miski. Dodać ziemniaki.
- Rozgrzać na patelni resztę oliwy. Smażyć na niej boczek z cebulą około 3 minut. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 5 minut, następnie całość dodać do karczochów i ziemniaków. Na wierzchu rozłożyć rukolę. Wlać ocet balsamiczny oraz wino na patelnię i krótko zagotować. Polać sałatkę sosem z patelni. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Podawać jeszcze ciepłą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
50 minut
Całkowity czas:
50 minut