w

Ciepła sałatka ziemniaczana z karczochami

Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z rukolą, karczochami i boczkiem. Podawać ciepłą lub w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 750 g małych młodych ziemniaków
  • 320 g serc karczochów (ze słoika)
  • 75 g chudego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka

Przygotowanie:

  • Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i gotować we wrzątku 20-25 minut, aż zmiękną. Krótko odparować i pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • Odsączyć karczochy z zalewy, osuszyć je papierowym ręcznikiem i pokroić na połówki. Pokroić boczek w drobną kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić paprykę w cienkie paseczki. Przebrać rukolę, umyć ją i otrząsnąć z wody.
  • Rozgrzać łyżkę oliwy na teflonowej patelni i obsmażać karczochy około 4 minut, przewracając je. Przełożyć do dużej miski. Dodać ziemniaki.
  • Rozgrzać na patelni resztę oliwy. Smażyć na niej boczek z cebulą około 3 minut. Dodać paprykę i smażyć jeszcze 5 minut, następnie całość dodać do karczochów i ziemniaków. Na wierzchu rozłożyć rukolę. Wlać ocet balsamiczny oraz wino na patelnię i krótko zagotować. Polać sałatkę sosem z patelni. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Podawać jeszcze ciepłą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

50 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1389 głosów)