Składniki:
- 5 l wody
- 450 g makaronu świderki
- 300 ml (1 i 1/4 szklanki) soku pomidorowego
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
- 1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 3/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać makaron i ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Opłukać pod zimną bieżącą wodą i dobrze odcedzić.
- Wymieszać sok pomidorowy z oliwą, octem, papryką chili, czerwoną papryką, solą i pieprzem. Wymieszać sos z odcedzonym makaronem i włożyć do lodówki na 2 do 4 godzin.
- Wymieszać parmezan z kukurydzą, kolendrą, cebulką, czerwoną i zieloną papryką i z piersią kurczaka. Wymieszać ze schłodzonym makaronem, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 8 godzin lub na noc.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
635 minut