w

Makaron a'la Santa Fe

To danie z makaronu z kurczakiem i warzywami, które podawane jest w amerykańskich restauracjach na zimno i wspaniale smakuje w ciepłe popołudnia.

Składniki:

  • 5 l wody
  • 450 g makaronu świderki
  • 300 ml (1 i 1/4 szklanki) soku pomidorowego
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • 1 i 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 3/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać makaron i ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Opłukać pod zimną bieżącą wodą i dobrze odcedzić.
  • Wymieszać sok pomidorowy z oliwą, octem, papryką chili, czerwoną papryką, solą i pieprzem. Wymieszać sos z odcedzonym makaronem i włożyć do lodówki na 2 do 4 godzin.
  • Wymieszać parmezan z kukurydzą, kolendrą, cebulką, czerwoną i zieloną papryką i z piersią kurczaka. Wymieszać ze schłodzonym makaronem, przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 8 godzin lub na noc.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

635 minut


Średnia 5 / 5 (1142 głosów)