w

Lekka surówka z białej kapusty z papryką

Pyszna i prosta surówka z kapusty z dodatkiem ogórka i czerwonej papryki. Idealna na lato, z lekkim sosem vinaigrette.

Składniki:

  • 1/4 główki kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek koperku, posiekanego
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Przygotowanie:

  • Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i energicznie ugnieść, aby kapusta zmiękła.
  • Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórka przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić w słupki.
  • Kapustę wymieszać z papryką i ogórkiem. Dodać koperek, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
  • Oliwę wymieszać z octem i polać sosem sałatkę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (867 głosów)