w

Fasolowa sałatka po grecku

Jedno z moich ulubionych dań z kolekcji wegetariańskiej. Pyszna, wartościowa sałatka z brązowej fasoli, soczewicy i pomidorów. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita.

Składniki:

  • 400 g brązowej fasoli (suchej)
  • 100 g czerwonej soczewicy (suchej)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  • Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc. Odcedzić, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać soczewicę, kumin, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, aż fasola będzie miękka.
  • Do garnka dodać pomidory i cebulkę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
  • W miseczce wymieszać sok z cytryny z czosnkiem i oliwą. Dodać do fasoli, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

540 minut


Średnia 5 / 5 (925 głosów)