Składniki:
- 400 g brązowej fasoli (suchej)
- 100 g czerwonej soczewicy (suchej)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 4 pomidory pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc. Odcedzić, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać soczewicę, kumin, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 40 minut, aż fasola będzie miękka.
- Do garnka dodać pomidory i cebulkę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
- W miseczce wymieszać sok z cytryny z czosnkiem i oliwą. Dodać do fasoli, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
540 minut